Banofee Pie – czy może być prościej? Prostsze byłoby chyba zjedzenie banana zagryzając ciastkiem i popijając śmietaną z kartonika. Znam nawet osobnika na M., któremu by się to na pewno spodobało. 🙂 Ale do rzeczy: ciasto jest proste, banalnie, leniwie, cudownie, niewyobrażalnie proste i naprawdę ciężko tu cokolwiek schrzanić. No chyba, że przy zakupach, ale trzeba mieć wyjątkowy talent żeby kupić spleśniałe banany (w sumie nie widziałam nigdy spleśniałych bananów, czarne tak, ale spleśniałych nigdy) lub kwaśną śmietanę dwunastkę zamiast słodkiej trzydziestki do ubijania*. A zatem skup się na zakupach, a potem będzie już z górki.
*Problem może pojawić się w przypadku kajmaku i oczywiście u nas się pojawił, ale o tym w następnym wpisie.
Banoffee Pie czyli deser pyszny, prosty i baaaardzo słodki
1. Herbatniki kruszymy (użyłam blendera) i mieszamy z roztopionym masłem (do tego też użyłam blendera). Powstałą masą wyklejamy foremkę (u mnie była to forma do tarty ø 25 cm) i wstawiamy do lodówki na kilka minut, aż stwardnieje.
2. Na maślano-herbatnikowy spód wykładamy kajmak i pokrojone w plasterki banany.
3. Ubijamy śmietanę, można dodać do niej odrobinę cukru pudru (nie radzę przesadzać, ciasto i tak będzie bardzo słodkie, 1 łyżeczka wystarczy), przykryć nią banany i posypać startą czekoladą lub kakao. I już. Prawda, że proste?
Smacznego!
Ciastka, kajmak, banany, a na nich dużo bitej śmietany
Banoffee Pie
2. Zamiast gotowego kajmaku można kupić słodkie, skondensowane mleko i gotować je w puszce przez 3 godziny, można też gotować mleko z cukrem do czasu aż zgęstnieje, ale to strasznie dużo mieszania i pilnowania, komu by się chciało? 😉 O tym jakiego kajmaku nie warto kupować – w następnym wpisie.
3. Ubita śmietana jest mało trwała, więc jeśli chcecie przygotować deser wcześniej, radzę ubijanie śmietany i tak zostawić na koniec, tuż przed podaniem. Można też pomieszać ją z mascarpone lub całkowicie ją nim zastąpić.
Pingback: Masa Krówkowa Bakalland i Gostyń - porównanie | Kupujemy i oceniamy
Grażyna Kwi 27 2014 - 11:00
Nie znałam tego ciasta, zapisuję do zrobienia 🙂