Jeden z najprostszych deserów świata

Banoffee Pie

Banofee Pie – czy może być prościej? Prostsze byłoby chyba zjedzenie banana zagryzając ciastkiem i popijając śmietaną z kartonika. Znam nawet osobnika na M., któremu by się to na pewno spodobało. 🙂 Ale do rzeczy: ciasto jest proste, banalnie, leniwie, cudownie, niewyobrażalnie proste i naprawdę ciężko tu cokolwiek schrzanić. No chyba, że przy zakupach, ale trzeba mieć wyjątkowy talent żeby kupić spleśniałe banany (w sumie nie widziałam nigdy spleśniałych bananów, czarne tak, ale spleśniałych nigdy) lub kwaśną śmietanę dwunastkę zamiast słodkiej trzydziestki do ubijania*. A zatem skup się na zakupach, a potem będzie już z górki.

*Problem może pojawić się w przypadku kajmaku i oczywiście u nas się pojawił, ale o tym w następnym wpisie.

Banoffee Pie czyli deser pyszny, prosty i baaaardzo słodki

Banoffee Pie czyli deser pyszny, prosty i baaaardzo słodki

Przepis na Banoffe Pie

Składniki:

  • paczka herbatników pełnoziarnistych 150 g (mogą być też zwykłe herbatniki lub inne ciastka, np. markizy)
  • ok. 100 g masła
  • 4 banany (opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny żeby nie zrobiły się czarne)
  • 250 ml śmietanki 30% do ubijania
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie do śmietany)
  • kajmak zwany też masą krówkową (zużyłam ok. 2/3  puszki o wadze 500 g)
  • kilka łyżek startej gorzkiej czekolady (może być też kakao) 

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki kruszymy (użyłam blendera) i mieszamy z roztopionym masłem (do tego też użyłam blendera). Powstałą masą wyklejamy foremkę (u mnie była to forma do tarty ø 25 cm) i wstawiamy do lodówki na kilka minut, aż stwardnieje.

2. Na maślano-herbatnikowy spód wykładamy kajmak i pokrojone w plasterki banany.

3. Ubijamy śmietanę, można dodać do niej odrobinę cukru pudru (nie radzę przesadzać, ciasto i tak będzie bardzo słodkie, 1 łyżeczka wystarczy), przykryć nią banany i posypać startą czekoladą lub kakao. I już. Prawda, że proste?

Smacznego!

 

Ciastka, kajmak, banany, a na nich dużo bitej śmietany :)

Ciastka, kajmak, banany, a na nich dużo bitej śmietany

Banoffee Pie

Banoffee Pie

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Ilość składników można traktować dość swobodnie. Obsesyjnie lubicie kajmak? Dajcie go więcej. Ja nie trzymałam się ściśle żadnego przepisu, wszystko robiłam na oko, a w przepisie powyżej podaję, ile mniej więcej składników zużyłam

2. Zamiast gotowego kajmaku można kupić słodkie, skondensowane mleko i gotować je w puszce przez 3 godziny, można też gotować mleko z cukrem do czasu aż zgęstnieje, ale to strasznie dużo mieszania i pilnowania, komu by się chciało? 😉 O tym jakiego kajmaku nie warto kupować – w następnym wpisie.

3. Ubita śmietana jest mało trwała, więc jeśli chcecie przygotować deser wcześniej, radzę ubijanie śmietany i tak zostawić na koniec, tuż przed podaniem. Można też pomieszać ją z mascarpone lub całkowicie ją nim zastąpić.



Komentarze(2)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www