Idealny obiad na upały

Chłodnik litewski


Potrawa mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się z latem, zapachem kremu do opalania na skórze i piaskiem pomiędzy palcami stóp. A to dlatego, że często jadłam ją latem, po powrocie z plaży. Orzeźwiająca zupa, podana koniecznie z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami, pachnąca świeżym ogórkiem i koperkiem. Idealna na lato, lekka i zimna.

Przepis na Chłodnik litewski

Składniki:

  • pęczek botwiny razem z buraczkami
  • pęczek szczawiu
  • jeden długi ogórek szklarniowy lub kilka gruntowych
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku (najlepiej dymki)
  • 400 g jogurtu naturalny
  • młode ziemniaczki
  • cebula (do zesmażenia i polania ziemniaków) 

Sposób przygotowania:

1. Bardzo dokładnie myjemy botwinkę. Siekamy razem z buraczkami, łodyżkami i liśćmi (brzydsze i starsze liście można wyrzucić). Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (1,5 – 2 l), solimy i gotujemy na małym ogniu.

2. Myjemy i siekamy szczaw, dorzucamy go do botwinki po ok. 20 minutach i gotujemy przez kolejne 10. Zupę zdejmujemy z ognia gdy buraczki są już miękkie. Wywar studzimy.

3. Zimną zupę wstawiamy do lodówki i wyciągamy dopiero na kilka minut przed podaniem. Wówczas dodajemy do niej jogurt naturalny (całe opakowanie na całą zupę, na 1 porcję wystarczy 1 łyżka), dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany koperek, szczypiorek i ogórki pokrojone na plasterki. Podajemy z młodymi ziemniaczkami (na osobnym talerzu) polanymi podsmażoną cebulką.


Smacznego!

 

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. nie polecam zastępować szczawiu czymś innym, z octem lub cytryną zupa ma zupełnie inny smak i według mnie kompletnie traci swój urok.



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www