Pyszne i proste ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Te ciastka wyprowadziły mnie z równowagi. Miałam gorszy dzień i nie mogłam wychwycić idealnego momentu na wałkowanie ciasta – za długo w lodówce – kruszy się, za ciepłe – przykleja się do wałka. Powiedziałam nigdy więcej, a następnego dnia zagniotłam kolejną porcję. A dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że drugiego dnia już ich nie było. A nie było ich, bo ciasteczka są delikatne, rozpływają się w ustach i smakują cudownie, połączenie słodyczy z odrobiną soli, maślany smak i aromat, cynamon… Bajka…


PS. Michaniu obiecał, że będzie mi wałkował i wycinał te ciastka (on też oszalał na punkcie ich smaku), bylebym się tylko zajęła zrobieniem ciasta i upieczeniem. Pożyjemy zobaczymy. 😉

 

Przepis na Ciasteczka cynamonowe

Składniki:
  • 230 g mąki
  • 180 g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka kakao
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki zagniatamy razem aż utworzą jednolitą zwartą masę. Następnie wkładamy ciasto na 15 minut do lodówki. Rozwałkowujemy na podsypanym mąka blacie, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 – 17 minut.

Smacznego!

 

 



Komentarze(4)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www