Na szybko czyli proste ciastka na słodką zachciankę

Ciastka francuskie z nutellą


Ciastka francuskie z nutellą to przepyszny efekt zderzenia się potrzeb (czytaj: olbrzymiej ochoty na coś słodkiego) z rzeczywistością (czytaj: zawartością lodówki i szafek kuchennych). Po raz kolejny przekonałam się, że dobrze jest kupować niektóre niepsujące się szybko artykuły na zapas. Stąd właśnie ciasto francuskie. No dobra, nutelli w domu nie było, przyznaję się bez bicia. Bo jakby była, toby i tak szybko zniknęła. Sklep z nutellą jest jednak pod domem, więc tragedii nie było. A ciastka powstały migiem. 25 minut od sprecyzowania pomysłu już je zajadaliśmy, czyli w ciągu 25 minut zdążyliśmy kupić nutellę, zrobić ciastka, upiec je i podać na stół. 

 

Przepis na Ciastka francuskie z nutellą

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (możecie zrobić je sami, nie bronię, ja miałam sklepowe)
  • nutella (w zasadzie potrzeba kilka łyżek)
  • wiśnie (świeże lub mrożone, mogą też być inne owoce)
  • cukier puder 

Sposób przygotowania:

1. Wysyłamy mężczyznę po nutellę i każemy mu wracać migiem. Włączamy w międzyczasie piekarnik na 220 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy je najpierw na kwadraty, potem po przekątnej na trójkąty. Możecie też użyć foremek, u mnie były trójkąty krojone nożem – na szybko. Wielkość zależy od was, im mniejsze – tym więcej ciastek z jednego płata ciasta francuskiego.

2. Trójkąty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego trójkąta nakładamy nutellę. Wystarczy 1-2 łyżeczki, choć ilość też zależy od Was. Pamiętajcie jednak, że ciasto bezpośrednio pod nutellą będzie zupełnie płaskie, więc w granicach rozsądku zostawcie trochę pustego ciasta po bokach. Na zdjęciach widać, że zawijałam brzegi ciasta. Okazało się to zupełnie niepotrzebnym zabiegiem. Brzegi i tak się rozwinęły, ale nie miało to wpływu na smak.

3. Na kleksa z nutelli połóżcie kilka wiśni (2-3, nie za dużo, żeby sok nie zamoczył ciastek). Wiśnie bez pestek oczywiście. 15 – 20 minut w 220 stopniach i ciacha gotowe. Jak lekko przestygną, można je posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 



Komentarze(1)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www