Obiad damsko-męski

Cukinie faszerowane

Równowaga drogą do sukcesu. Nie, to wbrew pozorom nie jest myśl Paulo Coelho, choć rzeczywiście można się pomylić. To po prostu komentarz do dzisiejszego obiadu. Równowaga pomiędzy tym co stereotypowo męskie i żeńskie – tym razem w wydaniu kulinarnym. Męskie jest oczywiście mięcho. I mięcha tutaj nie zabraknie. Jest aromatyczne, mielone (kupione w kawałku, zmielonego kupować strach bo nigdy nie wiadomo kto i co do tej mielonki dorzucił), dobrze doprawione, jednym słowem pyszne. I do tego element kobiecy czyli warzywa – cukinia jako pyszna foremka na mięso oraz delikatna  sałatka z rukoli i pomidora. Na koniec wypada dodać, że pracy przy tym niewiele, a radości i smaku mnóstwo. Warto spróbować. 

cukinie faszerowane mięsem

Przepis na Cukinie faszerowane

Składniki:

  • 2 cukinie
  • mięso mielone ok. 250 g
  • mozzarella ok. 200 g
  • średnia cebula
  • natka pietruszki
  • kmin rzymski, papryka w płatkach, majeranek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przyprawiamy. Zestaw przypraw jest w zasadzie dowolny, ja użyłam kminu rzymskiego (podprażonego na patelni), majeranku, pieprzu i soli. Kroimy cukinie wzdłuż na pół, wyjmujemy łyżeczką miękki środek z nasionami – powstaną nam rynienki z cukinii. Kroimy mozzarellę w plastry – po 2 lub 3 na każdą połówkę cukinii. Resztę mozzarelli kroimy w drobną kostkę.

2. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Dorzucamy do niej nasiona z cukinii i smażymy do odparowania wody. Całość wrzucamy do mięsa, dodajemy też pokrojoną w kostkę mozzarellę, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Powstałym farszem nadziewamy rynienki z cukinii

3. Cukinie z mięsem zapiekamy w ok. 200 stopniach przez 30-40 minut. Na 5-10 minut przed końcem, kiedy jesteśmy już pewni, że mięso jest upieczone, układamy na nim plastry mozzarelli i posypujemy papryką w płatkach – ser ma się rozpuścić, ale nie spłynąć. Podajemy z lekką sałatką (np. pomidor + rukola + lekki winegret)

 Smacznego!

cukinie faszerowane

cukinia faszerowana

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Niejadalne ogonki cukinii warto zostawić – dzięki nim łatwiej wyjmiemy potrawę z piekarnika.

2. Przepis na farsz możemy dowolnie modyfikować za pomocą przypraw i innych dodatków, warto pamiętać tylko o składniku, takim jak ser lub roztrzepane jajko, dzięki któremu farsz w cukinii zachowa kształt i się nie rozpadnie.



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www