Słodkie śniadanie

Czekoladowy omlet z truskawkami


Pomysł na pyszne, efektowne, ale nadal proste i szybkie śniadanie. Omlet jest słodki, puszysty, o konsystencji biszkoptu. Idealnie łączy się z jogurtem naturalnym lub bitą śmietaną i owocami. Sekret tkwi w dobrej patelni z nieprzywierającą podłogą. Jak masz taką patelnię – omlet wyjdzie ci świetnie. 

Przepis na czekoladowy omlet z truskawkami

Składniki na 2 porcje:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • gęsty jogurt naturalny lub bita śmietana
  • garść truskawek, jagód lub innych owoców
  • odrobina masła (smarujemy nim patelnię) 

Sposób przygotowania:

1. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na pianę.

2. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę, kakao, cukier. Mieszamy na wolnych obrotach miksera.

3. Wylewamy masę na posmarowaną masłem, rozgrzaną patelnię i smażymy. Po usmażeniu jednej strony (gdy omlet zaczyna wydawać skwierczące odgłosy), podważamy omlet drewnianą łopatką, tak, by dawał się przesuwać na patelni. Zsuwamy omlet na talerz, a następnie odwracamy patelnię, kładziemy ją na talerz (tak, aby niesmażona do tej pory strona omletu dotykała powierzchni patelni), podnosimy talerz z patelnią, obracamy (tak, aby talerz był u góry), zdejmujemy talerz i w ten oto magiczny sposób smażymy drugą część omletu. 🙂

4. Omlet dzielimy na pół, wykładamy połówki na talerze, polewamy jogurtem/bitą śmietaną i posypujemy truskawkami (lub innymi owocami). Możemy też do smaku posypać cukrem.

Smacznego!

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Jeśli chcesz zmienić proporcje, pamiętaj, że na 1 jajko przypada 1 łyżka mąki.

2. Mąkę można przesiać – omlet będzie jeszcze bardziej puszysty.

3. Łasuchom polecam wrzucenie do ciasta na omlet kilku pokruszonych kostek czekolady 🙂



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www