Potrawka z kurczaka bez mąki i śmietany

Dietetyczna potrawka z kurczaka

Tegoroczna zima mnie dobija. Jest ciemno i mokro. Jakby kończył się nie styczeń tylko listopad. W dodatku trzeci z rzędu. Aż się wychodzić z domu nie chce. W ogóle nic się nie chce. No może poza jedzeniem. Dlatego dziś moja wariacja na temat potrawki z kurczaka. Bez mąki, bez śmietany, z chudziutką piersią, a i tak wyszła pyszna i sycąca. Idealna na obiad, gdy za oknem deszcz nawet nie próbuje udawać śniegu.

 

 

Przepis na Dietetyczną potrawkę z kurczaka

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka (moja była raczej spora)
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki + natka
  • ćwiartka selera
  • por
  • Łyżka masła (można użyć oliwy)
  • sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

1. Marchew, pietruszki, seler obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

2. Na maśle lub oliwie podduszamy posiekanego pora (wystarczy biała część), dorzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy aż mięso zrobi się białe na wierzchu (w środku może być jeszcze surowe, dojdzie w bulionie). Całość dorzucamy do gotujących się w bulionie warzyw.

3. Gdy warzywa będą już miękkie, wyławiamy ok 1/3 z nich (większość pietruszki i selera, kilka kawałków marchewki) i miksujemy blenderem. Powstałą papką z powrotem wrzucamy do potrawki i w ten sposób zagęszczamy ją bez użycia śmietany lub maki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy garść posiekanej natki pietruszki. Podajemy z ryżem lub ziemniakami albo z czym tylko macie ochotę.


Smacznego!



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www