Grissini - gdy masz ochotę na chrupanie

Grissini


Grissini jadł każdy. Ale nie każdy wie, że jadł, bo nazwa niespecjalnie zapada w pamięć. Ale jak już się komuś powie, że to te włoskie paluszki z ciasta, które fantastycznie smakują i chrupią, to znajdujemy nić porozumienia. 

Domowe Grissini smakują rewelacyjnie. Są bardzo proste do zrobienia. I tanie. Dlaczego więc nie spróbować?

 

Przepis na Grissini

Składniki:

  • 380 g mąki
  • 50 ml oliwy (ja lałam na oko) + oliwa do smarowania
  • 150 ml wody
  • 15 – 20 g drożdży (świeżych, w kostce)
  • 1 łyżeczka soli (lekko czubata)
  • 1 łyżeczka cukru
  •  dodatki (dowolne: ser, oregano, kminek, tymianek, suszone pomidory, sezam, mak, co kto lubi)

Sposób przygotowania:

1. Do ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy tak, żeby drożdże się rozpuściły. Nie musimy czekać, aż zaczną rosnąć. Dodajemy do mąki i pozostałych składników (poza dodatkami smakowymi). Mieszamy ze sobą. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu, przykryte czystą, lnianą ściereczką).

2. Dzielimy ciasto na tyle kawałków, ile wersji smakowych chcemy przygotować. Ja podzieliłam masę na 4 w miarę równe części, do każdej dodałam kolejno: ser, sezam, zioła i suszone pomidory. Z każdej ćwiartki wyszło ok. 11-14 kulek, które następnie rolowałam na blacie aż do uzyskania długiego i cienkiego wałeczka z ciasta.

3. Wałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oliwie. Pieczemy ok. 11 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

 

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Dodatki smakowe jakich użyjecie zależą tylko od tego, na co macie ochotę. Nam najbardziej zasmakowały grissini serowe z dodatkiem sezamu. Pamiętajcie tylko, że im większe kawałki próbujecie dodać do ciasta, tym trudniej będzie się je rolowało. Dlatego też, nie będę więcej robić grissini z suszonymi pomidorami, chociaż bardzo mi smakowało.

2. Jeśli dajecie do grissini ser, postarajcie się żeby był wyrazisty w smaku i kruchy. Idealny będzie parmezan. Ale doskonale sprawdzają się też sery, takie jak cheddar, czy inne twarde i dojrzewające.

3. Grissini możemy podać do sałatki, mogą stanowić przystawkę, ale można je z powodzeniem chrupać same, zamiast chipsów na przykład



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www