Grzeszna przyjemność

Idealne ciasto czekoladowe


Jest boskie, idealne, absolutnie wspaniałe i bardzo proste. W dodatku BEZ MĄKI! Doceni go każdy wielbiciel czekolady, każda kobieta z PMS-em, każdy, kto ma chandrę lub gorszy dzień i każdy łasuch.Ciasto jest bardzo, ale to bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, niezbyt puszyste, ale w tym wypadku to zaleta. Mmm… Już pisanie o nim doprowadza moje ślinianki na skraj szaleństwa… 

Samo ciasto nie jest może zbyt efektowne (choć dla mnie wystarczy, bo smakiem nie dorównuje mu żaden czekoladowy biszkopt czy temu podobne wypieki), ale stanowi doskonałą bazę do deserów różnego rodzaju. Wystarczy np. bita śmietana, truskawki i voila, mamy deser idealny. Przepis wykorzystałam wielokrotnie, za każdym razem z innymi dodatkami i za każdym razem obłędnie smaczne. Dlatego też idealne ciasto czekoladowe zasłużyło na osobny wpis, do którego zresztą będę się odwoływać i to nie raz. 🙂

Przepis na Idealne ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 150 – 200 g czekolady z dużą zawartością kakao
  • 5 jaj
  • 1 łyżka kakao (zwykłe, prawdziwe, gorzkie kakao)

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę i masło rozpuszczamy razem w mikrofalówce lub kąpieli wodnej (na małym ogniu stawiamy garnek z gorącą wodą, na nim zaś mniejszy garnek z masłem i czekoladą). Woda nie musi się wcale zagotować. Po rozpuszczeniu czekoladę studzimy.

2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując pod koniec cukier. Do żółtek dajemy kakao i mieszamy.

Uwaga! Kakao z żółtkami mogą utworzyć bardzo gęstą masę. Nie jest to powód do obaw, bo i tak masa zostanie rozmieszana z resztą ciasta.

3. Wystudzoną czekoladę mieszamy z żółtkami z kakao. Powstałą masę dodajemy do ubitej z białek piany z cukrem i mieszamy łyżką lub mikserem. Wylewamy ciasto do formy o średnicy ok. 24 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Ciasto po wyjęciu natychmiast zaczyna opadać. I tak ma właśnie być! To nie jest biszkopt. Ciasto ma być wilgotne, wręcz kremowe, a nie puszyste.


Smacznego!



Komentarze(1)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www