Bo kawa to sedno, nawet mrożona

Kawa mrożona

Szykują się upały. Ba! W wielu miejscach upały trwają w najlepsze. Pragnienie dokucza prawdziwie. Człowiek ma ochotę na coś lekkiego, słodkiego, ale zimnego. Idealna w takim przypadku jest kawa mrożona. Na kawę mrożoną jest tyle przepisów, ilu twórców. Podzielę się z wami moim przepisem na prostą i szybką kawę mrożoną. Proste składniki i banalne wykonanie sprawią, że przygotujesz ją w 5 minut. Pod warunkiem, że pod ręką (lub w lodówce) masz kostki lodu.

Przepis na Kawę Mrożoną

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub filiżanka espresso
  • cukier
  • mleko
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

1. dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać wrzątkiem (1/3 szklanki) lub przygotować w ekspresie espresso

2. dosłodzić całość do smaku według uznania. Lubisz słodkie? Ma być słodkie!

3. przelać do wysokiej szklanki

4. wrzucić 4 – 6 kostek lodu

5. dolać mleko i zmieszać


Smacznego!

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Najlepsza kawa mrożona wychodzi z espresso. Jednak rozpuszczalna też się nadaje.

2. Mleko powinno być zimne

3. Kawa może być gorąca, ciepła. Kostki lodu i zimne mleko sprawią, że będzie zimna. A studzenie kawy to niepotrzebne oczekiwanie

4. Do kawy można dodać gałkę lodów waniliowych, śmietankowych. Można udekorować ją śmietaną i posypać tartą czekoladą, cynamonem, kakao. Inwencja w rękach twórcy.



Komentarze(2)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www