Tęsknota za morzem czyli proste kotleciki rybne

Kotleciki rybne


Co zrobić gdy człowieka znienacka dopada ochota na rybne kotlety, a nie posiada w swoich zasobach maszynki do mielenia mięsa? Człowiek wtedy kombinuje. 🙂 Brak maszynki to oczywiście żaden problem, na naszym rynku jest mnóstwo blenderów, mikserów, malakserów i im podobnych rozdrabniaczy. Ja jednak mam dla Was zupełnie inną propozycję. Zamiast mielić surową rybę ugotowałam ją na parze, a potem rozdrobniłam palcami. Proste, prawda?

 

Przepis na Kotleciki rybne

Składniki:

  • ryba, np dorsz (ja miałam ok. 500 g)
  • ziemniaki (dałam 3 małe)
  • bułka tarta (2 – 3 łyżki)
  • mąka (2 łyżki)
  • 1 jajko
  • koperek (może być też szczypiorek lub i to, i to)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz (najlepiej biały)

Sposób przygotowania:

1. Rybę gotujemy na parze. Nie trzeba gotować jej do miękkości, wystarczy do momentu, w którym białko się zetnie (ryba przestaje być lekko przezroczysta, robi się zupełnie biała), a kawałki mięsa można oddzielić widelcem. Rybę studzimy.

2. Ziemniaki gotujemy w mudnurkach, studzimy, obieramy, gnieciemy widelcem na papkę.

3. Ręką lub widelcem, lub czym nam wygodnie rozdrabniamy rybę na malutkie kawałki. Mieszamy z ziemniakami, rozbitym jajkiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i wszystkimi pozostałymi składnikami. Solimy i przyprawiamy.

4. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki, które lekko spłaszczamy i wrzucamy do gotującej się wody. Gdy wypłyną – wyjmujemy, odsączamy na papierowym ręczniku i porcję do obiadu podsmażamy na patelni. Dzięki wcześniejszemu obgotowaniu kotleciki można podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu bez obaw, że się rozpadną.


Smacznego!

 

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Ugotowaną rybę proponuję rozdrabniać ręką – wówczas nie przeoczymy żadnej zagubionej ości, która może się znaleźć w rybie.

2. Pod żadnym pozorem nie zapominajcie o mące. Ja raz zapomniałam i kotlety przykleiły mi się do patelni z nieprzywieralną powłoką (sic!), a próba odklejenia zostawiła mi rybną papkę na patelni. Mąka sprawia, że są bardziej zwarte.



Komentarze(1)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www