Szczypta orientu

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala to europejska wersja curry z kurczaka. Europejska czyli łagodna. Dla Hindusów pewnie bez smaku. Dla mnie idealna (nie przepadam za bardzo ostrymi potrawami), choć przyznam, że dałam więcej ostrości niż zamierzałam, ale wyszło to temu daniu jedynie na plus.

Na kurczaka tikka masala przepisów jest mnóstwo. Dlatego też nie ma się co stresować, jeśli któregoś składnika nam zabraknie lub zamiast niego damy inny. Choć pamiętajmy, że jest kilka składników, stanowiących podstawę potrawy czyli kurczak, garam masala i pomidory. Reszta to już czysta fantazja. 🙂

tikka masala

 

Przepis na kurczaka tikka masala

Składniki (na 4 osoby):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 100 – 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka oliwy
  • 2 puszki pomidorów (można użyć świeżych lub koncentratu)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki garam masala
  • 1 – 2 łyżeczki: cynamonu, słodkiej papryki, papryczki chilli, kuminu, ziaren kolendry, imbiru, kurkumy
  • 2 – 3 łyżki śmietany lub mascarpone
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • ryż Basmati i natka kolendry – do podania

Sposób przygotowania:

1. Dzień przed (lub co najmniej godzinę) przygotowujemy marynatę do kurczaka. Przyprawy (po 1 łyżeczce kuminu, cynamonu, garam masali, papryczki chilli, papryki słodkiej, kolendry, kurkumy, imbiru) mieszamy z jogurtem naturalnym, oliwą i pokrojonym na kawałki kurczakiem. Po upływie czasu marynowania (najlepiej jak kurczak marynuje się przez całą noc), wyjmujemy go z marynaty, wycieramy nadmiar jogurtu i grillujemy lub opiekamy w piekarniku.

2. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na patelni z rozgrzanym masłem. Cebula ma się delikatnie zeszklić, a nie podsmażyć. Dorzucamy przyprawy (ten sam zestaw co do marynaty + sól i pieprz), mieszamy i smażymy mniej więcej przez minutę. Przyprawy nie mogą się przypalić, bo będą gorzkie. Do cebuli z przyprawami wlewamy pomidory z puszki oraz sok z cytryny. Dusimy wszystko razem przez ok. 10 minut, po czym dodajemy zgrillowanego kurczaka i dusimy kolejnych 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę lub mascarpone i mieszamy.

3. Próbujemy sosu – dodatek śmietany złagodzi jego smak, może więc trzeba będzie dodać więcej przypraw. Ja dodałam więcej kuminu (bo lubię) i garam masali. Podajemy z ryżem i świeżą natką kolendry.


Smacznego!

kurczak tikka masala

 

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Przyprawy takie jak kolendra czy kumin najlepiej kupić w postaci całych ziaren. Podprażamy je wówczas na patelni i ucieramy w moździerzu (mój ulubiony sprzęt kuchenny ostatnio).

2. Kumin zwany również kminem rzymskim nie ma nic wspólnego z popularnym w naszym kraju kminkiem, choć oba są raczej powszechnie dostępne w sklepach. Zwracajcie uwagę na opakowanie – łatwo się pomylić, a smak już nie ten sam.

3. Pisałam już wyżej, że nie przepadam za bardzo ostrymi potrawami. Dlatego też nie odważyłam się na świeżą papryczkę chilli, Wam jednak – jeśli lubicie jedzenie na ostro – polecam. Zdecydowanie lepiej też użyć świeżo startego na tarce imbiru (będzie ostrzej).

4. Garam masala to nic innego jak mieszanka przypraw rodem z Indii. Jeżeli macie chęci i możliwości – możecie przygotować ją sami.

5. Jeszcze jedna uwaga odnośnie jogurtowej marynaty – warto ją wytrzeć (np. papierowym ręcznikiem) przed grillowaniem kurczaka, inaczej jogurt się zwarzy i w sosie będą grudki. Nie psuje to smaku, jedynie wygląda mniej apetycznie.



Komentarze(2)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www