Soczysty kurczak w dietetycznej postaci

Kurczak w jogurcie

Rozbawiła mnie bardzo reklama w telewizji. Reklamowano kurczaka w jogurcie. Oczywiście trzeba kupić paczkę z chemią i plastikiem, dodać kurczaka i jogurt… Paranoja. A przecież zamiast paczki wystarczy garść ziół i kurczak gotowy. A wychodzi zadziwiająco dobry – aromatyczny i soczysty. Po prostu pyszny. Smakuje świetnie szczególnie w towarzystwie ugotowanych na parze warzyw (np. zielonych szparagów).

 

Przepis na kurczaka w jogurcie

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • jogurt naturalny
  • sól
  • zioła i przyprawy (takie, jakie lubimy, np. czosnek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, curry, papryka itp.)

Sposób przygotowania:

1. Kroimy kurczaka na takie kawałki, jakie lubimy. Przygotowujemy marynatę jogurtową: do jogurtu wsypujemy odrobinę soli i wybrane zioła lub przyprawy (mój typ to czosnek + zioła prowansalskie).

2. Wrzucamy kurczaka do jogurtu. Możemy to zrobić tuż przed obróbką cieplną. Równie dobrze możemy zrobić to dzień wcześniej i włożyć całość na noc do lodówki – wówczas kurczak będzie bardziej aromatyczny.

3. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy (po kilka minut na każdej stronie) lub pieczemy (180 stopni przez ok. 20 – 30 minut).


Smacznego!

 



Komentarze(2)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www