Inauguracja sezonu na kurki

Kurki w śmietanie z makaronem

Ochota na kurki w śmietanie wygrała dziś ze zdrowym rozsądkiem. A dlaczego? A dlatego, że kupiłam takie kurki, jakich zazwyczaj staram się unikać, czyli bardzo brudne. Kurki czyści się bowiem ciężko, dlatego najlepiej kupować je jak najczystsze. Co do czyszczenia kurek, nie znam idealnego na to sposobu. Lekko zanieczyszczone po prostu szybko opłukuję pod wodą. Bardzo szybko, bo kurki chłoną wodę. Dla moich brudnych grzybów to nie był jednak dobry pomysł. Wypróbowałam więc sposób na mąkę. Do kurek sypiemy garść mąki i zalewamy zimną wodą. Mąka ma zadziałać jak peeling. I co? Porażka sromotna. Z mąki i wody zrobiło się ciasto, które obkleiło kurki. Nie polecam więc tego sposobu. Cześciowo podziałał za to sposób na sól i wrzątek: sypiemy łyżkę soli do kurek, następnie zalewamy je wrzątkiem i po chwili wyciągamy łyżką cedzakową (kurki unoszą się na wodzie, a piach zostaje na dnie). Co prawda moje kurki były niestety tak brudne, że musiałam je jeszcze dodatkowo oczyścić ręcznikiem papierowym, ale przyznaję, że sposób z solą i wrzątkiem okazał się najbardziej skuteczny. No i efekt wynagrodził cierpienia. Ale Wam radzę szczerze, kupujcie czyste kurki. 

 

Przepis na Kurki w śmietanie z makaronem

Składniki:

  • 250 g kurek
  • duża śmietana 18%
  • 1-2 cebule
  • makaron wstążki (fettuccine, tagliatelle, pappardelle)
  • sól, pieprz czarny, listek laurowy, ziele angielskie
  • odrobina oleju lub oliwy (do smażenia) 

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Solimy i dusimy kilka minut (cebula ma być przezroczysta, a nie podsmażona na brązowo), dorzucamy kurki (możemy je pokroić jeśli są duże). Dusimy razem kilka minut razem z przyprawami (listek, pieprz, ziele angielskie).

 

2. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Do kurek i cebuli dodajemy śmietanę (najpierw łyżka gorącego wywaru do śmietany, mieszamy i wrzucamy na patelnię – dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Sos mieszamy, zagotowujemy, dorzucamy makaron i wykładamy na talerze.


Smacznego!

 

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Starajcie się zjeść sos zaraz po przygotowaniu. Odgrzewany robi się bardzo gęsty.



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www