Masło maślane, znaczy czosnkowe ;)

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe zasmakuje nie tylko wielbicielom czosnku. Do zrobienia wprost banalne, ale okazuje się, że nie każdy potrafi. Znaczy potrafi, ale jeszcze o tym nie wie. Tutaj więc się dowie.

Przepis na Masło czosnkowe

Składniki:

  • miękkie masło
  • czosnek
  • sól
  • natka pietruszki (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

1. Wyjmij masło z lodówki. 🙂 Zostaw je w ciepłym (ale nie gorącym) miejscu tak, aby zmiękło.

2. Rozgnieć ząbki czosnku i dodaj je do masła. Do całości dodaj szczyptę soli do smaku.

3. Masło czosnkowe doskonale komponuje się z pietruszką. Posiekaj natkę i dodaj do masła. Całość dobrze wymieszaj.


Smacznego!

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. ilość ząbków czosnku i ilość soli zależy od ilości masła czosnkowego, które chcemy zrobić i od naszych indywidualnych preferencji, proponuję zacząć od 1 ząbka na 1 kostkę masła oraz szczypty soli, próbować i ewentualnie dodawać więcej.

2. masło czosnkowe przechowujemy tak samo jak zwykłe masło, czyli w lodówce.

3. Możesz nadać masłu ładny kształt. Ja użyłam silikonowych foremek do muffinek. Włożyłam do nich miękkie masło i wstawiłam do lodówki. Efekt widać na zdjęciach.



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www