Dyniowych przygód ciąg dalszy

Naleśniki z dynią i pomarańczą


Pisałam już o pieczeniu dyni. W związku z tym, że upiekłam dyni sztuk dwie, to wystarczyło jej nie tylko na zupę i ciasto. A wcale duże nie były… Ostatki dyniowej papki poszły jako dodatek do naleśników. A dynia z pomarańczą smakuje wspaniale.  I chociaż użyłam jej jako coś w rodzaju gęstej polewy, to równie dobrze można by dać ją do środka naleśników. Zresztą dynia, której nigdy wcześniej sama nie przyrządzałam w ogóle okazała się być wyjątkowo przyjaznym warzywem – wyjątkowo prosta w obsłudze i smaczna w każdym wydaniu, uniwersalna. Gdyby nie fakt, że trochę się nam już przejadła, wymyślałabym pewnie kolejne potrawy z dynią w roli głównej.

 

Przepis na Naleśniki z dynią i pomarańczą

Składniki:

  • 6 – 8 naleśników
  • kostka półtłustego twarogu
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • laska wanilii
  • 1 szkl. papki dyniowej
  • pomarańcza
  • ziele angielskie, cynamon, goździki
  • jogurt naturalny (kilka łyżek) 

Sposób przygotowania:

1. Twaróg rozdrabniamy blenderem, a gdy jest już aksamitny i gładki, dodajemy ziarenka wanilii i cukier (najlepiej dodawać po łyżeczce, mieszać i próbować, czy jest wystarczająco słodki).

2. Pomarańczę myjemy, można ją też sparzyć. Ścieramy na tarce skórkę (tylko pomarańczową część), następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Skórkę i sok mieszamy z przecierem dyniowym, dodajemy zmielone przyprawy i odrobinę cukru.

3. Twarożkiem smarujemy naleśniki, zawijamy, polewamy odrobiną jogurtu naturalnego i dynią z pomarańczą.

Smacznego!

 

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Dynię można zmieszać z twarożkiem i zawinąć w naleśnik lub w ogóle pominąć twarożek, naleśniki smarować dynią z pomarańczą i podawać polane jogurtem.



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www