Sposób na makaron

Penne w sosie śmietanowo-pieczarkowym


Pisałam już, że nie lubię spędzać dużo czasu w kuchni? Na pewno pisałam. Całe moje gotowanie opiera się właśnie na niechęci do gotowania, a dokładniej do spędzania zbyt dużej ilości czasu w kuchni. Wszystko przez to, że czasu mi zawsze brakuje, a jak już trochę go znajdę, to mam milion pomysłów na zagospodarowanie go i żaden z tych pomysłów nie nazywa się „pół dnia przy garach”. Dlatego dziś banalny przepis na banalny makaron z banalną śmietaną i banalnymi pieczarkami (pycha!). Wszystko tak proste, że dziecko by sobie poradziło. Ja sobie poradziłam. I wiem, że prościej byłoby kupić sos w słoiku i podgrzać, ale do sztucznego jedzenia (z proszku, paczki lub gotowego ze sklepu, w skrócie – nie wiadomo co jest w środku, ale na bank jest to paskudna chemia) odczuwam wstręt większy niż do poświęcania czasu na gotowanie. Zresztą 30 minut na przygotowanie obiadu znoszę bezboleśnie. A tym razem było nawet krócej. 

Przepis na Penne w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Składniki:

  • 150 – 200 g pieczarek
  • makaron (dowolny, taki jaki lubicie, ja wybrałam penne)
  • duża śmietana 18%
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy lub masła
  • listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz razem z listkiem laurowym, zielem angielskim i szczyptą soli (nie za dużo, na koniec będzie można jeszcze dosolić).

2. Pieczarki myjemy szybko (żeby nie nasiąkały wodą), osuszamy i kroimy (ja kroję na duże kawałki bo takie lubię, lubicie mniejsze – kroicie na mniejsze). Pieczarki dorzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy ok. 10 minut. Pieczarki w międzyczasie puszczą sok, ale nie musimy go odparowywać.

3. Po wrzuceniu pieczarek na patelnię warto zająć się makaronem (czyli ugotować go wg wskazówek na opakowaniu), bo dokończenie sosu to kwestia kilku – kilkunastu minut.

3. Na koniec do sosu dodajemy śmietanę (łyżkę gorącego sosu mieszamy ze śmietaną, a potem zahartowaną śmietanę wrzucamy do sosu). Mieszamy dokładnie i gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę (do sosu lub na wierzch potrawy). Całość mieszamy z ugotowanym makaronem i voila!

Smacznego!

 



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www