Prosty sposób na marchewkę

Pieczona marchewka w ziołach

No i stało się. Mamy przedwiośnie. Pogoda płata figle, przesilenie wiosenne daje się we znaki, a wszystkie portale zdrowotne zasypują nas radami w stylu: wysypiaj się, zdrowo się odżywiaj, ruszaj na świeżym powietrzu. Tylko jak spać, skoro nie można zasnąć? Albo ruszać się na świeżym powietrzu – po kolana w błocie? Chociaż kto wie, może opór błota zwiększa spalanie kalorii. Trzeba by to przemyśleć.

Ze zdrowym odżywianiem teoretycznie jest łatwiej. Ale tylko teoretycznie właśnie, bo to, co mamy w sklepach (warzywa mam na myśli) to albo stare pozimowe, albo nowe, naszpikowane chemią (za zimno, żeby wyrosło bez niej). Z dwojga złego wybrałam opcję pierwszą i zamiast sałatki (paskudne pomidory odbierają ochotę) proponuję dziś pieczoną marchewkę jako pseudosurówkowy dodatek do obiadu. Witaminy jakieś są, a i kolor na talerzu zachęca do jedzenia. No i dodatek oliwy sprawi, że witamina A będzie dla nas bardziej dostępna (do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach podobno niezbędny jest odpowiedni nośnik – w postaci tłuszczu właśnie). I całą robotę (poza banalnym krojeniem) wykonuje za nas piekarnik.

pieczona marchewka w ziołach

Przepis na Pieczoną marchewkę w ziołach

Składniki:

  • marchew (ilość według potrzeb)
  • oliwa (kilka łyżek)
  • ulubione zioła
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę kroimy. Sposób dowolny, mogą być plasterki, może być zapałka. Nogą być nawet paski. Pamiętajmy tylko o jednym – im grubsze kawałki, tym dłużej nasza marchew będzie się piekła.

2. Wrzucamy marchewkę i łyżkę oliwy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy, ewentualnie dolewamy oliwy (kawałki marchewki mają się delikatnie błyszczeć, a nie pływać w tłuszczu). Posypujemy całość ulubionymi ziołami (ja uwielbiam marchew z ziołami prowansalskimi lub z samym tymiankiem). Ziołą mogą być suszone, choć jak zwykle najlepsze są świeże. Dodajemy też sól i pieprz.

3. Pieczemy marchew bez przykrycia w 180 stopniach przez ok. 45 minut (czas ten może się wydłużyć jeśli pokroiliśmy marchewkę na grubsze plastry). Wyjmujemy z piekarnika, gdy jest już miękka (sprawdzamy to widelcem).

Smacznego!

pieczona marchewka

pieczona marchew w ziołach

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Pieczona marchew świetnie komponuje się z mięsem (grillowanym, gotowanym w sosie itp.) lub rybą (np. łososiem pieczonym w folii). Dodatkowy plus jest taki, że oba składniki obiadu możemy przygotować w tym samym czasie w piekarniku, przy czym warto pamiętać, że łosoś potrzebuje krótszego pieczenia (30 minut powinno wystarczyć).



Komentarze(1)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www