Pierniki na Boże Narodzenie

Pierniczki

Za późno na pieczenie pierniczków? Co za bzdura. Te na zdjęciu upiekłam 2 dni temu i już są miękkie. A dziś upiekę kolejne, bo pierniczki wyszły obłędne i znikają w zastraszającym tempie. A jeszcze mam w planach je ozdobić lukrem i powiesić na choince.

Cały sekret dzięki któremu nie trzeba pierników kisić w słoiku z obranym jabłkiem przez kilka tygodni to grubość ciasta. Rozwałkujcie najcieńszy placek, jaki się da i z niego wykrawajcie pierniczki. Ciasto i tak lekko urośnie w piekarniku. Potem włóżcie je do zamkniętego pudełka – albo pierniki zmiękną, albo zostaną chrupiące, ale gwarantuję, że nikt sobie na nich zębów nie połamie.

Najważniejsze jednakżeby podejść do sprawy bezstresowo. Uda się tak czy siak.
Przepis jest prosty, znajdziecie go na większości blogów kulinarnych i w większości domowych szuflad. Ciasto robi się łatwo i szybko, a jak zrobicie sami przyprawę do piernika to odkryjecie nowy poziom rozkoszy. Inaczej przecież smakują zapieczone w piernikach przyprawy zmielone przed chwilą od tych zwietrzałych mieszanek ze sklepu.

 

Przepis na Pierniczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 – 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (wymieszane i rozdrobnione: goździki, ziele angielskie, cynamon, kolendra, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, imbir lub gotowa mieszanka ze sklepu)
  • 2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie bardzo słodkie pierniki)
  • 1 jajko (+ jeszcze 1 jajko jeśli chcecie, żeby pierniczki były błyszczące z wierzchu)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka masła
  • odrobina letniego mleka (w praktyce 2-3 łyżki)  

Sposób przygotowania:

1. Przesiewamy makę i mieszamy z cukrem, sodą i przyprawami. Podgrzewamy miód i gorący dodajemy do sypkich składników, mieszamy. Konsystencja na tym etapie przypomina trochę kruszonkę, ale nie przejmujemy się tym. Gdy pod palcami wyczujemy że ciasto jest zimne, dodajemy jajko i masło oraz jedną łyżkę mleka. Wyrabiamy jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy po jednej łyżce mleka aż do uzyskania zwartej, ale łatwej do wałkowania konsystencji.

2. Blat posypujemy delikatnie mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość kilku milimetrów (można więcej, ale wtedy pierniczki mogą długo być twarde), wykrawamy foremkami kształty pierniczków i układamy na blasze. Zachowujemy odstępy ok 1 cm, bo pierniczki trochę urosną. Jeśli chcemy, żeby pierniczki były błyszczące, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10 – 12 minut.

Smacznego!

 

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Jeśli macie zamiar powiesić pierniki na choince, pamiętajcie o zrobieniu dziurek w cieście przed upieczeniem (można użyć do tego słomki).

2. Nie trzeba ich od razu lukrować, można to zrobić dopiero w dzień wigilii.

3. Miód może być sztuczny: raz, że użyjemy go tylko 2 łyżki, dwa – miód będzie solidnie podgrzany więc nawet jeśli użyjecie naturalnego, to i tak straci on wszelkie cenne właściwości.



Komentarze(3)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www