Pizza z kurkowym akcentem

Pizza z kurkami


Pizza z kurkami? A właściwie dlaczego nie, pomyślałam stojąc nad kolejną porcją zakupionych w tym tygodniu kurek. Tyle, że nie wyobrażam sobie w tej wersji sosu pomidorowego, trzeba więc będzie pokombinować ze śmietaną. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. I efekt był znakomity. Składniki mogłyby sugerować, że wyjdzie z tego coś na kształt tarty z kurkami. Ale efekt, choć równie smaczny, jest inny. Kurki nie pieką się w grubym farszu tylko na cienkiej warstwie sosu i sera. Brązowieją i nabierają smaku, którego w innej formie nie da się wyczuć. Przy okazji wyszła na jaw moja skłonność do łączenia kurek z zielem angielskim i listkiem laurowym. Jak mam kurki na patelni to nie mogę się powstrzymać, żeby ich nie dorzucić. Nic nie poradzę. Jest to dla mnie idealne połączenie.

 

Przepis na Pizzę z kurkami

Składniki:

  • ciasto na pizzę z tego przepisu
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • śmietana 18% (zużyłam około 3/4 dużego kubka)
  • 2 łyżki sera gorgonzola
  • garść tartego żółtego sera
  • zioła (tymianek, majeranek, oregano)
  • czarny pieprz
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy ciasto na pizzę według tego przepisu. Gdy ciasto rośnie, zabieramy się za sos. Do kurek sos będzie biały, przygotowany na bazie śmietany, którą rozgrzewamy na patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gdy śmietana się zagotuje, dodajemy gorgonzolę lub inny ser pleśniowy. Ważne, żeby nie dać go za dużo. Ser ma wzbogadzić smak sosu, a nie zdominować go. 2 łyżki będą optymalne. Śmietanę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż do rozpuszczenia się sera.

2. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy 2 minuty. Dorzucamy kurki,  listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy 3-4 minuty, nie za długo, bo kurki będą się jeszcze piekły na pizzy.

3. Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze posmarowanej niewielką ilością oliwy. Na ciasto nakładamy sos śmietanowy (po dodaniu sera będzie dość gęsty). Na sos sypiemy starty żółty ser, a na ser kładziemy podduszone kurki z cebulą (jeżeli podczas duszenia kurki puściły wodę, to albo ją odparowujemy, albo odlewamy i wyrzucamy koniecznie listek laurowy i ziele angielskie). Pizzę wstawiamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika (ok. 250 stopni) na 11 – 12 minut.

Smacznego!



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www