Gdzie polędwica tam i kurki

Polędwiczki z kurkami

Robiąc przegląd zamrażarki znalazłem ukrywającą się polędwicę. Ukrywała się już od dłuższego czasu. Jednak i na nią przyszła pora.W tym miejscu pojawiła się także konsternacja. Bo polędwica jest a co do niej? Okazało się, że jakaś dobra duszyczka podrzuciła do lodówki kurki. Całe opakowanie kurek. Dużo kurek. Stado kurek. Leśne tłumy kurek. Duże… Dość! Podjąłem wyzwanie i postanowiłem połączyć polędwice z kurkami. A efekt… A o efekcie poczytajcie. 

 

Przepis na polędwiczki z kurkami

Składniki:
  • jedna polędwica wieprzowa
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • słodka śmietana 30% – 200 ml
  • łyżka masła
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:

1. Polędwiczkę kroimy na grube plastry, delikatnie rozbijamy je dłonią, solimy (nie stwardnieje), oprószamy pieprzem

2. Olej z masłem rozgrzewamy na patelni lub  w rondelku i kiedy się rozgrzeje podpiekamy na tłuszczu nasze polędwiczki z obu stron aż będą rumiane

3. Kiedy już będą rumiane, wyjmujemy je i kładziemy na talerzu.

4. W kostkę kroimy cebulę i szklimy ją w garnku, w którym wcześniej podpiekaliśmy mięso. Na tym samym tłuszczu.

5. Kiedy cebula się ładnie zeszkli, dodajemy umyte, wysuszone i pokrojone kurki. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut.

6. Po 10 minutach na kurki z cebulą wrzucamy podsmażone kawałki polędwicy i dusimy jeszcze 5 – 10 minut

7. Wszystko zalewamy słodką śmietaną i gotujemy aż nasz sos się zredukuje. Można całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Można także zrobić to bez przykrycia, mocno mieszając aby całość się nie przypaliła. Ja wolę dusić wolno pod przykryciem do momentu, kiedy mięso i kurki będą miękkie.

8. Podajemy i zjadamy ze smakiem.

Smacznego!

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Posolona polędwica nie będzie twarda.

2. Kiedy podczas duszenia kurek z cebulą, kurki nie puszczą soku, można dolać dwie, trzy duże łyżki wody. Aby całość się dusiła, a nie smażyła.

3. Zamiast kurek można użyć pieczarek.

4. Można zamiast polędwicy wieprzowej użyć polędwicy wołowej, ale wtedy trudniej uzyskać zadowalający efekt. Polędwica wieprzowa „więcej wybacza” kucharzowi.

5. Jeśli masz pytanie odnośnie dania – pytaj śmiało w komentarzach. Jeśli będę znał odpowiedź, odpowiem.



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www