Pyszne roladki z kurczaka zawinięte w dojrzewającą szynkę, nadziane suszonymi pomidorami i mozzarellą. Palce lizać!

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami

Roladki z kurczaka były pomysłem na świąteczny obiad. Zawsze mi się wydawało, że ich zrobienie wymaga czasu i umiejętności. Okazuje się, że nie. Samo przygotowanie było naprawdę szybkie i proste. Jedyna trudność leży w rozcinaniu kurczaka. Ale to też nie problem, bo roladki zawinięte są w dojrzewającą szynkę, więc nawet jak kieszonka w kurczaku wyjdzie dziurawa (mi wyszła), to i tak farsz nie wyleci, a potrawa będzie smaczna i efektowna.

Roladki z kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami (na które przepis pojawi się jutro) i jogurtowym kleksem, na który składały się: pół kubka jogurtu greckiego, 2 łyżeczki twarożkowego serka kanapkowego, szczypta szczypiorku i szczypta soli. Ot taki udawany gzik.

 

Przepis na Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • pierś z kurczaka (2 filety na 2 osoby)
  • mozzarella tarta lub w kulce (ok. 70 g na 2 porcje)
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szynka dojrzewająca (6 plastrów: po 3 na jednego fileta)
  • szczypta soli (nieduża) 

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy błonki, nacinamy wzdłuż jednego boku na tyle głęboko, żeby nie przeciąć do końca (tworzymy kieszonkę).

2. Siekamy bazylię, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, wszystko mieszamy razem z mozzarellą i szczyptą soli (ostrożnie z solą, kurczak będzie słony dzięki szynce, w którą go zawiniemy).

3. Farsz dzielimy na pół i nadziewamy nim każdą pierś. Następnie rozkładamy na folii aluminiowej po 3 plastry szynki tak, aby ich brzegi zachodziły na siebie. Nafaszerowanego kurczaka zwijamy w szynkę, następnie w folię aluminiową i pieczemy ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

 

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Nafaszerowaną pierś połóż na szynce tak, żeby nacięcie tworzące kieszonkę przykryć szynką – dzięki temu farsz nie wycieknie ze środka i roladki się nie rozlecą.

2. Roladki można zrobić wcześniej, np. wieczorem poprzedniego dnia lub rano tego samego. 



Komentarze(5)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www