Smaczny, zdrowy i dietetyczny pomysł na rybę

Ryba w jogurcie

Nie masz pomysłu na rybę? Zrób z nią to, co można zrobić z kurczakiem. Z takiego własnie założenia wyszłam stojąc nad kilkoma pięknymi kawałkami dorsza. Dlaczego nie jogurt + zioła. Kurczak w  jogurcie smakuje przecież fenomenalnie. Musi się udać! I się udało!

 

Przepis na Rybę w jogurcie

Składniki:

  • ryba, np. dorsz
  • jogurt natu­ralny
  • sól
  • zioła i przy­prawy (takie, jakie lubimy, np. czo­snek, bazy­lia, ore­gano, zioła pro­wan­sal­skie, curry, papryka itp.)

 

Sposób przygotowania:

1. Sól, czosnek, zioła i jogurt mieszamy razem. Do marynaty wkładamy rybę. Możemy to zrobić zarówno na kilka godzin przed obiadem jak i na chwilę przed pieczeniem.

2. Rybę w jogurcie pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

 

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Nie wyobrażam sobie użyć do tego przepisu niewyfiletowanej ryby, pewnie dlatego, że nie znoszę wyciągania ości podczas jedzenia. Dlatego jeśli nie uda Wam się kupić idealnie pozbawionej ości ryby, koniecznie pozbądźcie się ich sami. Można je wyciągnąć z surowych płatów za pomocą pęsety lub po prostu palcami. Trochę zabawy w wyciąganiu jest, ale wolę to niż wyciąganie ości z ust podczas jedzenia

2. Ryba w jogurcie świetnie komponuje się z gotowanymi na parze warzywami, np. marchewką – co widać na zdjęciu, ale też z kalafiorem, czy fasolką. Spróbujcie!



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www