Bób w sałatkowym wydaniu

Sałatka z bobem


Lubię bób. Nawet bardzo. Szczególnie wtedy, gdy mam ochotę na słoną przekąskę. Wówczas wcinam bób zamiast chipsów. Dziś proponuję wam bób w postaci sałatki. Smakuje świetnie z domowym czosnkowym winegretem.

Przepis na Sałatkę z bobem

Składniki na 2-3 porcje:

  • 300 – 400 g młodego świeżego szpinaku
  • 2-3 pomidory
  • czerwona cebula
  • ok. 50 g sera sałatkowego typu feta
  • domowy winegret (z tego przepisu) z sokiem z cytryny i czosnkiem 

Sposób przygotowania:

1. Myjemy listki szpinaku, dobrze jest je odwirować w suszarce do sałaty. Rozkładamy szpinak na talerzach.

2. Pomidory, cebulę i ser kroimy na kawałki, układamy na liściach szpinaku.

3. Bób gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut. Obieramy ze skórek i układamy na sałatce. Całość polewamy winegretem i zajadamy ze smakiem. 🙂


Smacznego!

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Do sałatki lubię bób bez skórek. Obieranie ich nie jest jednak koniecznością. Poza tym podobno w tych skórkach jest właśnie najwięcej cennych składników, więc sami zdecydujcie, czy chcecie je zdejmować, czy nie.



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www