Pyszna, zdrowa, szybka i ładna

Sałatka z rukolą i szynką


Jeśli komuś się wydaje, że ładnie wyglądające jedzenie jest trudne do zrobienia, jest w błędzie. Albo w „mylnym błędzie” jak mawiają niektórzy. 😉 Garść rukoli i dojrzewająca szynka nadają sałatce włoski charakter. Zabrakło orzeszków piniowych, które bardzo mi tam pasowały. Niestety zaopatrzenie spożywczaków z okolicy nie sprostało moim zachciankom i orzeszków piniowych nie zdobyłam, więc ratowałam się prażonymi pestkami dyni. Mimo to sałatka smakowała fantastycznie. I wyglądała bardzo ładnie. I zrobiła się w 10 minut, co jest jej przeogromną zaletą. Zrobiłaby się nawet w 2 minuty, ale wolałam ją układać na talerzu zamiast mieszać w misce. Dzięki temu na sam widok człowiek dostaje ślinotoku. Piękna, prawda?

 

 

Przepis na Sałatkę z rukolą i szynką

Składniki:

  • sałata (jakakolwiek: lodowa, masłowa, rzymska, może być też świeży szpinak)
  • rukola
  • pomidor (1 na porcję)
  • kulka mozzarelli (lub mozzarella w małych kulkach)
  • szynka dojrzewająca (2-3 plastry na porcję)
  • domowy winegret (dodałam do niego rozdrobnione suszone pomidory)
  • garść pestek z dyni (lub nasion piniowych) 

Sposób przygotowania:

1. Upraż orzeszki piniowe lub pestki z dyni. Zrób to w pierwszej kolejności, żeby zdążyły wystygnąć przed podaniem.

2. Porwij sałatę i ułóż ją na talerzach, na każdy talerz rzuć garść rukoli. Umyłaś sałatę i rukolę prawda? 🙂

3. Na talerzach ułóż pokrojonego na ósemki pomidora i mozzarellę (najlepiej jak masz małe kuleczki, bo nie trzeba ich kroić i wyglądają ładniej, ja niestety miałam mozzarellę do krojenia).

4. Plastry szynki przekrój wzdłuż, następnie każdą połówkę złóż na pół (też wzdłuż) i zwiń w rulon – zrobią się z tego ładne różyczki, które układasz na talerzu pomiędzy pomidorami.

5. Polej całość domowym winegretem (takim jaki lubisz, ja zrobiłam czosnkowym z płatkami suszonych pomidorów) i posyp sałatkę uprażonymi pestkami.

Smacznego!

 

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Prażenie orzeszków/pestek to nic innego jak wrzucenie ich na gorącą suchą patelnię na jakieś 5-6 minut, w międzyczasie trzeba je dość często mieszać żeby się nie spaliły. Prażenie wydobywa ich walory smakowe. Spróbujcie. Działa tak samo w przypadku nasion słonecznika. W przypadku migdałów preferuję prażenie w piekarniku, ale o tym może innym razem.

2. Sałatka doskonale smakuje z chrupiącym pieczywem czosnkowym.



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www