Bo domowy smalec rządzi!

Smalec domowy

Czasem człowiek ma dość wszelkiego rodzaju frykasów. No bo jak długo można jeść przepiórki, sushi, kawior, łososia, jarzyny? No ile można katować się zdrowymi posiłkami? Z czasem przychodzi zmęczenie wymyślnym i zdrowym jedzeniem. Wtedy człowiek ma ochotę na coś pysznego i… pysznego. A czy jest coś lepszego od domowego smalcu? Pewnie jest, ale w tej chwili nie przychodzi mi nic do głowy. Przemyciłem więc składniki do kuchni, zabarykadowałem drzwi i przystąpiłem do procesu tworzenia smalcu. Proces przebiegł bez kłopotu, efekt był oczywiście z kategorii Legen… Wait for it… Dary

 

Smalec domowy

 

Przepis na smalec domowy

Składniki:
  • 1 kg surowego boczku lub surowej słoniny
  • 2 surowe, białe kiełbasy
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

1. Boczek kroimy w kostkę, na małe kawałki. Wolę boczek niż słoninę, gdyż wychodzą lepsze skwarki.

pokrojony boczek

2. Boczek wrzucamy go do garnka, garnek wstawiamy na gaz i na wolnym ogniu wytapiamy smalec. Co jakiś czas mieszamy całość. WAŻNE – mieszamy drewnianą łyżką. Wytapianie tłuszczu trwa nawet ponad godzinę. Wszystko zależy od ilości i jakości boczku.

Wytapiamy smalec - skwarki

3. Białą kiełbasę wyjmujemy z flaka i kroimy/rozdrabniamy na niewielkie kawałki. Całość wrzucamy POWOLI I OSTROŻNIE do naszego wytopionego tłuszczu i skwarek.  Kiedy wrzucamy?  W momencie, w którym widzimy, że tłuszcz się wytopił ( po 45 – 50 minutach) i skwarki zaczynają się stawać rumiane.

4. Kiedy skwarki będą rumiane gasimy gaz pod garnkiem.

5. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

6. Do gorącego, ale nie wrzącego tłuszczu OSTROŻNIE wrzucamy cebulę. UWAGA – wrzucając cebulę na zbyt gorący tłuszcz całość może się spienić i wykipieć, a co gorsze możemy się oparzyć.

Spieniony smalec

7. Czekamy aż smalec się ostudzi i ciepły – ale nie gorący – przelewamy do pojemnika w którym będzie sobie mieszkał. Długo miejsca w nim nie zagrzeje 😉

Smalec przelany do pojemnika

8. Zimny smalec można wstawić do lodówki. Kiedy się zetnie – jest gotowy.

Gotowy smalec

Smacznego!

Smalec domowy ze skwarkami i chlebem
smalec

A wy macie jakieś swoje przepisy na smalec? Lub ulubione dodatki? Jeśli tak – podzielcie się nimi w komentarzach.

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Wytapiając smalec należy niezwykle uważać aby się nie oparzyć.

2. Po wrzuceniu cebuli można jeszcze dodać starte na tarce kwaśne jabłko.

3. Cebula jest opcjonalna – nie lubisz? nie dodajesz

4. Jeśli boczek jest za mało tłusty i po wytopieniu zostało mało tłuszczu, można wrzucić do skwarek kostkę smalcu wieprzowego.

5. Do smalcu można dodać ulubione zioła – np. majeranek. Dodajemy je na samym końcu, do ciepłego ale nie gorącego smalcu.



Komentarze(6)
  • Avatar

    jolKa Wrz 4 2012 - 20:09 Odpowiedz

    z ogórkiem kiszonym byłby genialny!!!!

  • Avatar

    kaya Wrz 4 2012 - 20:58 Odpowiedz

    z sola i pieprzem!

  • Avatar

    Tomek Gru 7 2012 - 11:33 Odpowiedz

    spróbuj wrzucić jeszcze 1 – 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 małe drobno posiekane jabłko i kilka drobno posikanych wędzonych lub suszonych śliwek 😉 a jeszcze obowiązkowo troszkę majeranku

  • Avatar

    Lolka Wrz 27 2013 - 19:27 Odpowiedz

    Ja robiłam smalec z jabłkiem i majerankiem w internecie znalazłam kiedyś taki przepis pyszny 🙂

  • Avatar

    natalia Paź 9 2013 - 20:39 Odpowiedz

    Świetny przepis! pierwszy raz robiłam smalec i trochę zestresowałam się, bo myślałam, że słonina wytopi się i będzie po prostu płynnym tłuszczem. Nie wiedziałam, że w samej słoninie będą już skwarki! Dodatkowo kupiłam boczek, więc skwarków będzie więcej ;))

    Wielkie dzięki za zdjęcia i obrazowe przedstawienie procedury 😛

    Pozdrawiam! :))

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www