Póki co najlepsza tarta jaką jedliśmy

Tarta z kurkami


Szaleństwo kurkowe trwa. Dziś tarta z kurkami, czyli pyszny farsz śmietanowo-kurkowy otoczony rozpływającym się w ustach kruchym ciastem… Brzmi jak reklama? I dobrze! Tarta wyszła naprawdę pyszna. Spodziewałam się, że będzie dobra, ale nie, że aż tak. Z żalem spoglądaliśmy na okruszki na talerzach po spałaszowaniu końcówki tarty. W dodatku coś nam mówiło, że będzie smakowała dobrze na zimno. I nie myliliśmy się. Zimna tarta z kurkami smakowała cudownie. Miała tylko jedną wadę. Skończyła się za szybko.

 

Przepis na Tartę z kurkami

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 250 g kurek (lub więcej)
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • duża śmietana 18%
  • garść tartego żółtego sera
  • listek laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz
  • parmezan tarty (2-3 łyżeczki do posypania wierzchu tarty)
  • sól
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

1. Standardowy klasyczny przepis na kruche ciasto. Sprawdzony i niezawodny. Z podanych składników zagniatamy ciasto (zagniatamy, nie wyrabiamy, składniki mają się po prostu połączyć). Dzielimy na 2 części, jedną możemy zamrozić (warstwa kruchego ciasta ma być cienka, więc z podanych składników wykleimy 2 formy o średnicy 25 cm). Drugą część chowamy do lodówki, po 20 minutach rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną masłem formę. Możemy też wałkowanie pominąć i po prostu wykleić foremkę ciastem.

2. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, obciążamy z wierzchu mniejszą formą lub wysypanymi kulkami/fasolkami i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach, oraz kolejne 15 po usunięciu obciążenia.

3. Kurki czyścimy. Możemy odłożyć 2-3 ładne kurki do dekoracji. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, listek laurowy i ziele angielskie i szczyptę soli. Gdy cebula się lekko poddusi, dorzucamy kurki. Dusimy mieszając kilka minut, po czym zdejmujemy z ognia.

Ostudzone kurki mieszamy z całą śmietaną i żółtym serem. Przed wymieszaniem dobrze jest wyłowić i wyrzucić listek laurowy i ziele angielskie – nie będą nam już potrzebne.

Możemy spróbować czy farsz jest wystarczająco słony. Wrzucamy też świeżo zmielony pieprz. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy, wykładamy na kruche ciasto, wierzch posypujemy parmezanem, ewentualnie ozdabiamy odłożonymi kurkami.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut. Podajemy z gałązkami świeżego tymianku.


Smacznego!

 



Komentarze(1)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www