Słoneczna zupa na jesienną chandrę

Zupa krem z dyni


Mój wielki dyniowy debiut miał miejsce dziś. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, dlatego już wiem, że dynia na stałe wejdzie do naszego jadłospisu. Niebagatelne znaczenie ma tu łatwość w przygotowaniu. Dla mnie – lenia i dyniowej dyletantki w jednym, dużym i jakże miłym zaskoczeniem był fakt, że większość dyniowych przepisów (zupy, ciasta, lody itp.) bazuje na dyniowej pulpie czyli papce z miąższu dyni, którą robi się w banalny sposób. Wystarczy dynię upiec i zmiksować. Proste prawda? Ja miałam 2 dynie, jedną średnią, drugą małą. Upiekłam je obie i z powstałej pulpy zrobiłam zupę, ciasto i naleśniki. Pestki z kolei wylądowały w piekarniku (150 stopni, 20 minut) dzięki czemu mam teraz chrupiącą i zdrową przegryzkę (część pestek skończyła jako ozdoba zupy). Z całej dyni wyrzuciłam jedynie skórkę, zielony ogonek i włosy ze środka, czyli wykorzystałam moje dynie do cna i zasłużyłam na odznakę idealnej gospodyni. A przynajmniej gospodarnej. 😉 Wróćmy jednak do zupy. Zupa wyszła pyszna, kremowa i delikatna, ale nie mdła. No i do zrobienia banalnie prosta. A ten kolor… Same zalety. 🙂 

Przepis na Zupę krem z dyni

Składniki:

  • dynia (na zupę dla 2 osób wystarczy ok. 1 kg)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła lub oliwy
  • szklanka bulionu
  • listek laurowy, ziele angielskie, szczypta imbiru, gałki muszkatołowej i kurkumy oraz sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Najpierw robimy przecier czyli papkę czy też pulpę dyniową. Dynie kroimy na ćwiartki i wydłubujemy łyżką miękki środek razem z pestkami. Kawałki dyni kładziemy na blasze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy do miękkości w temp. ok 180-200 stopni przez 45-60 minut (po 45 minutach warto sprawdzić widelcem – może już jest miękka). Upieczone kawałki dyni obieramy ze skórki i miksujemy. Powstaje nam dyniowa papka.

2.  Na maśle/oliwie szkilmy cebulę z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dyniowy przecier (ilość zależy od tego, ile zupy chcemy zrobić). Podsmażamy całość 3-4 minuty, po czym zalewamy bulionem i dokładnie mieszamy. Dodajemy szczyptę imbiru i kurkumy, sól i pieprz do smaku. Gotujemy kilka minut. Przed podaniem warto zupę jeszcze raz zmiksować.

Smacznego!

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Papkę dyniową można przygotować kilka godzin, a nawet kilka dni wcześniej. Doskonale przechowuje się w lodówce i nadaje się do wielu przepisów z dynią w roli głównej.

2. Zupa krem z dyni świetnie smakuje z grzankami, pieczywem, kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego, uprażonymi pestkami dyni. Z czym ją podacie zależy tylko od Waszych upodobań. Moja zupa została ozdobiona łyżką jogurtu, pestkami z dyni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. I była pyszna 🙂



Komentarze(2)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www