Paprykowy zawrót głowy

Zupa krem z papryki

Zaczęło się od ochoty na leczo, skończyło na zupie. W smaku bardzo leczopodobnej. Prostej i szybkiej. Najdłużej zajęło mi obieranie papryki. Zastosowałam pomysł z internetu, który opisuję w Poradach. Zupa wyszła pyszna i zdrowa. Ze względu na znikomą ilość kalorii świetnie nadaje się na obiad dla osób na diecie odchudzającej. 

 

 

Przepis na Zupę krem z papryki

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 2 papryki
  • cebula
  • puszka pomidorów (o tej porze roku ciężko znaleźć dobre świeże)
  • 1 szklanka bulionu
  • 2-3 łyżki oliwy, oleju lub masła
  • sól, pieprz, papryka mielona, zioła do smaku, listek laurowy, ziele angielskie
  • gęsty jogurt naturalny (po 1 łyżce na porcję)
  • garść pestek dyni i słonecznika 

Sposób przygotowania:

1. Paprykę obieramy (możemy użyć sposobu opisanego poniżej w Poradach).

2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę (wielkość kawałków nie ma większego znaczenia, i tak wszystko zostanie zmiksowane). Cebulę solimy, a gdy się zeszkli, dodajemy bulion, pomidory i przyprawy (w patelni może się nie zmieścić, można przerzucić się na garnek lub od razu podsmażać cebulę w garnku z nieprzywierającym dnem). A na koniec pokrojoną paprykę bez skórki.

3. Gdy papryka będzie miękka miksujemy całość blenderem (wyławiam zawsze wcześniej ziele angielskie i listek laurowy). Podajemy z kleksem jogurtowym i uprażonymi na suchej patelni pestkami.

Smacznego!

PORADY DO PRZEPISU (kliknij na +):
1. Zdejmowanie skórki z papryki nie jest takie proste jak w przypadku pomidora. Nie wystarczy sparzyć. Przeczesałam więc sieć i wykorzystałam najczęściej pojawiającą się poradę. Wkładamy całe, umyte papryki do piekarnika nagrzanego do 180 – 200 stopni na kilka – kilkanaście minut. Papryki co kilka chwil obracamy i wyjmujemy gdy skórka zbrązowieje. U mnie do zbrązowienia konieczny był termoobieg, a i tak skórka zeszła dobrze tylko tam, gdzie się już w piekarniku lekko pomarszczyła. Następnym razem potrzymam dłużej, ponad 20 minut. Aha, ważna rzecz, po wyjęciu z piekarnika papryki wkłada się do worka lub zamykanego pojemnika na kilka minut celem „zaparzenia”, następnie obieramy, usuwamy ziarna itp.

2. Jogurt i pestki to tylko moja propozycja podania. Można przecież użyć świeżych ziół, śmietany, groszku ptysiowego, grzanek, pesto itd. Co tylko Wam przyjdzie do głowy.



Komentarze(2)
  • Avatar

    Aleksandra Maj 13 2013 - 19:39 Odpowiedz

    Wygląda na bardzo proste i smaczne, zobaczę co mi wyjdzie 🙂

  • Avatar

    Anna Paź 22 2014 - 15:12 Odpowiedz

    Wygląda znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej. Dziękuję bardzo za inspirację, właśnie jestem po degustacji i żałuje, że zrobiłam tak mało 🙁 bo jest przepyszna. Zainspirowałaś mnie bardzo kolejna zupa krem będzie z dyni bądź pora. Pozdrawiam serdecznie 😉

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www